Rotterdam lanceert Sea Ranger initiatief

05 sep 2016 | Sea Ranger Service

Burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, en Allard Castelein, directeur Havenbedrijf Rotterdam hebben vandaag het startsein geven voor de Sea Ranger Service; een uniek project dat vanaf 2018 werkloze Rotterdamse jongeren door voormalig marinepersoneel tijdens een bootcamp laat opleiden als Sea Rangers. Na hun opleiding gaan deze Sea Rangers op ‘wereldtournee’; ze worden uitgezonden om voor overheden beschermde zeegebieden te beheren.

De Sea Ranger Service is een nieuw internationaal initiatief om beheer en bescherming van de wereldzeeën op grote schaal te realiseren, alsmede jeugdwerkloosheid te bestrijden en re-integratie van marinepersoneel te ondersteunen. Wat het project baanbrekend maakt is de multidisciplinaire aanpak en het feit dat de Sea Ranger Service als social enterprise handhaving op zee en natuurbescherming bedrijfsmatig inzet, op contractbasis voor overheden.

Als ik nu jong was geweest, wist ik het wel. Dan zou ik alles op alles zetten om Sea Ranger te worden. Het lijkt mij een droombaan ” – Burgemeester Aboutaleb

Wietse van der Werf, initiatiefnemer van de Sea Ranger Service: “Bescherming van de wereldzeeën en oceanen is noodzakelijk om onze voedselvoorraad zeker te stellen en bijzondere marine ecosystemen in balans te houden. Overbevissing, illegale visserij, plastic vervuiling en afname van biodiversiteit. Het zijn allemaal wereldwijde problemen die vragen om ambitieuze en schaalbare oplossingen.”

Het eerste expeditieschip van de Sea Ranger Service werd tijdens de feestelijkheden gepresenteerd. Het evenement vond plaats in de Merwe-Vierhavens in Rotterdam op het Marconia terrein. Op de locatie hopen de initiatiefnemers ook in de toekomst een nieuw type circulaire scheepswerf te realiseren waar de Sea Ranger Service haar patrouilleschepen kan bouwen.

With the launch of the Sea Ranger Service, the city of Rotterdam continues to be at the forefront of social innovation. The Port of Rotterdam has embraced the new initiative with over 30 maritime, construction and media companies making the work of the Sea Ranger Service possible through in-kind contributions of expertise, networks and materials.

Met de Sea Rangers gaan we jongeren en veteranen nieuwe kansen bieden en tegelijkertijd een gezonde en veilige zee waarborgen. Een win-win-win situatie ” – Wietse van der Werf, initiatiefnemer 

Ga terug