Een speciaal schip op de Wereldhavendagen

28 aug 2017 | Sea Ranger Service

Tijdens de Wereldhavendagen, van vrijdag 1 t/m zondag 3 september in Rotterdam, is op de hoek van de kade op de Kop van Zuid het eerste schip te zien van de Sea Ranger Service. Deze maatschappelijke onderneming gaat jongeren (waaronder langdurig werklozen) door marine-veteranen laten opleiden tot Sea Rangers.

Het 25 meter lange zeilschip is nog in aanbouw en is de eerste van een reeks waarmee de Sea Rangers aan het werk gaan voor een schone en duurzame toekomst op zee. Het meest bijzondere: tijdens de WereldHavenDagen wordt het publiek uitgelegd hoe het hun schip kan worden.

Onder het motto ‘word jij CROWD of CREW?’ maken bezoekers kennis met twee initiatieven van de Sea Ranger Service. Komende maand kan iedereen mede-eigenaar worden van het schip via de crowdfunder-formule: vanaf een laag bedrag investeren in de afbouw voor een rendement van 5% en leuke extra’s. Daarnaast worden jongeren warm gemaakt zich aan te melden voor het Sea Ranger Bootcamp: een stevige 5-weekse opleiding door marine veteranen waaruit de crew van schip wordt gekozen.

Oprichter Wietse van der Werf is graag bereid zijn initiatief verder toe te lichten en het schip te laten zien. Na eerdere initiatieven in het kader van natuurbehoud is de Sea Ranger Service zijn meest ambitieuze onderneming.

Het plan stoelt op het idee dat meerdere problemen elkaars oplossing kunnen worden: je pakt werkloosheid onder jongeren en moeizame re-integratie van veteranen aan door hen samen in te zetten voor natuurbehoud op zee. Dit maakt vervolgens weer allerlei innovaties voor ondernemen op zee mogelijk door kosteneciënt capaciteit beschikbaar te stellen voor o.a. toezichtstaken, oshore zeewierteelt en wetenschappelijk onderzoek.

Ga terug