Bootcamp van start met 48 jongeren

18 mrt 2018 | Sea Ranger Service

Deze week is in Zevenhuizen het eerste Sea Ranger Bootcamp van start gegaan. Zo’n 50 jongeren, waarvan een deel langdurig werklozen uit Rotterdam, verzamelden zich maandag voor een sportief en intensief trainingstraject van vijf weken. Daarin volgen ze 20 cursussen om zich te oriënteren op werk in de maritieme sector. Na afloop worden twaalf deelnemers geselecteerd voor een jaarcontract als Sea Ranger. Zij gaan na een paar maanden vervolgtraining met een zeilend werkschip de Noordzee op om natuur te herstellen en beschermde zeegebieden te beheren.

Hiermee komt de sociale onderneming van Wietse van der Werf (34) een grote stap dichter bij de operationele fase. “We zijn nu zo’n twee jaar bezig om dit van de grond te krijgen. Het is fantastisch om nu eindelijk echt van start te zijn met de eerste groep.” zegt Van der Werf. “Al die gemotiveerde jongeren die klaarstaan om opgeleid te worden voor een beroep dat nog niet bestaat, dat is heel bijzonder. Twaalf van hen worden ‘s wereld eerste Sea Rangers en gaan echt werk maken van een gezonde zee. Dit is een wereldprimeur. Ik ben er ongelofelijk trots op dat we dit als sociale onderneming kunnen doen.”

Tijdens het bootcamp halen de jongeren zeildiploma’s, een duikbrevet, leren ze varen met een RIB boot en krijgen les in een breed scala van onderwerpen. Van EHBO tot mariene biologie en van marifonie tot mediatraining. Hiervoor wordt samengewerkt met tal van professionele partners als STC-KNRM, Het Duikhuis en voormalig Olympisch zeiler Henk van Gent. De begeleiding van de jongeren is deels in handen van marine-veteranen die als instructeurs kun kennis en ervaring delen. Wie geen baan als Sea Ranger krijgt aangeboden kan geselecteerd worden als reservist of wordt zo mogelijk via een baangarantie van partner Randstad aan het werk geholpen.

Op deze wijze maakt het initiatief werk van toezicht en beheer van beschermde zeegebieden door jeugdwerkloosheid aan te pakken en marine-veteranen te re-integreren. Deze innovatieve aanpak leidde al tot steun van onder andere het Rotterdamse Havenbedrijf, burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb en de door de Nationale Postcode Loterij opgerichte Stichting DOEN als investeringspartner.

Ga terug