Jorien over haar jaar als Sea Ranger

13 aug 2019 | Sea Ranger Service

Op 6 juli 2017 meldde Jorien van Schie zich aan voor een Sea Ranger Bootcamp info-avond. Twee jaar later verlaat ze de eerste lichting Sea Rangers om haar master Marine Biology te gaan halen. We kijken even met haar terug op haar ervaringen.

Weet je nog hoe je ooit voor het eerst over de Sea Ranger Service hoorde?

“Zeker weet ik dat nog! Ik zat in de trein naar school. Ik studeerde destijds HBO Toegepaste Biologie en las in de nieuwsbrief van Stichting De Noordzee dat het Sea Ranger Bootcamp georganiseerd werd. En ik dacht: dat wil ik wel doen na school!”

Je meldde je aan voor een info-avond in Utrecht en schreef je in voor het bootcamp. Wat was de belangrijkste reden om dat te doen?

“Nou, ik had altijd al de ambitie om iets met marine conservation te doen. Maar dat is best een rare business. Weinig vacatures, zeker in Nederland, veel vrijwilligerswerk of banen die lokaal worden ingevuld in het buitenland. Of je zit hele dagen in laboratoria rapporten te schrijven, dat is ook niet echt iets voor mij. Sea Ranger ben je in Nederland, het is avontuurlijk, je bent buiten.. Voor mij ideaal dus om mee te beginnen.”

Hoe kijk je terug op het bootcamp nu?

“Het bootcamp was écht heel leuk. Heel veel nieuwe mensen, veel leren, heel veel buiten, ook veel buiten m’n comfortzone. Eigenlijk was het echt een bubbel, alsof je op een ander continentje leefde voor vijf weken. Later besefte ik pas dat het goed aansloot op mijn jaar als Sea Ranger. Het bootcamp draaide heel veel om sporten. Tijdens onze zeiltraining na het bootcamp verdween dat een beetje, maar later kwam het weer terug in de werkweken.”

Je werd geselecteerd als Sea Ranger, wat was je eerste reactie?

“Ik werd gebeld door Wietse en dat was een beetje gekkig gesprek. Hij begon erover dat ik wel bewust moest zijn van hoe mijn – soms wat dominante – gedrag in een groep overkomt. Daarna zei hij pas dat ik dan welkom was bij de Sea Rangers. Had ik het verwacht om geselecteerd te worden? Ja en nee. Ja omdat ik een hele goede match vormde voor wat de Sea Ranger Service wil doen. En nee omdat ik natuurlijk echt niet wist of ik zou passen in het team Sea Rangers dat werd samengesteld.”

Je bent een jaar Sea Ranger geweest, hoe kijk je erop terug?

“Met een heel goed gevoel. Ik heb heel veel geleerd, vooral over zeilen. Veel nieuwe mensen ontmoet, vrienden gemaakt en maritieme bedrijven leren kennen. Maar ik heb vooral belangrijke lessen over mezelf geleerd in mijn tijd bij de Sea Rangers. Met name hoe ik overkom op anderen. Hoe anderen in teamverband naar me kijken, hoe reflecterend dat werkt. Ik stond er daarvoor niet zo bij stil hoeveel impact je bedrag heeft op een team. Denk zelfs dat ik milder ben geworden, omgevingsbewuster!”

Wat was het hoogtepunt van je jaar als Sea Ranger?

“Toch de zomer dat we leerden zeezeilen. Iedere dag was anders, we leerden iedere dag nieuwe dingen. En dat team wat er helemaal nog niet was ontwikkelde heel snel, dat was heel bijzonder om mee te maken. Er waren dagen dat het helemaal niet lukte, maar de volgende dag werkten we dan weer heel goed samen. Echt een prachtige tijd!”

Als je twee jaar terug in de tijd zou kunnen, zou je dezelfde keuzes maken?

“Zeker weten! Ondanks dat ik weg ben bij de Sea Rangers heb ik heel veel vertrouwen dat het goed gaat komen en dat de organisatie zich nog heel lang blijft ontwikkelen. Die ontwikkeling matchte alleen niet langer met mijn tijdlijn en mijn ambities qua marine conservation. Maar ik had de afgelopen tijd niets liever willen doen dan wat ik gedaan heb.”

Als jij een dagje de baas van de Sea Ranger Service was, wat zou je als eerste doen / veranderen?

“Haha, nou ik zou Wietse helemaal niet willen zijn, mag dat ook? Hij is zo bezig met vooruit kijken, de doelen voor de komende jaren en het grotere plaatje.. Ik zou meer betrokken willen zijn bij het team nu, de Sea Rangers die nu bezig zijn. En ik zou denk ik ervoor zorgen dat hun kennis niet verloren gaat zodra er een nieuwe lichting komt. Hoe noemen ze dat? Geen oude schoenen weggooien voordat je nieuwe hebt ofzo?”

Welke mensen zou je aanraden zich te melden voor het volgende bootcamp?

“Echte doeners. Mensen die toe zijn aan een uniek avontuur op zee. Zonder zeeziekte dan, haha. En doeners die deel willen uitmaken van een organisatie die écht iets kan veranderen in de wereld. Dus doeners voor het avontuur of voor de missie. En ze moeten echte teamplayers zijn, reflectievermogen hebben en graag buiten willen zijn – in de zomer en in de winter haha..”

Wat ga je nu doen en in hoeverre is die keus geïnspireerd door het afgelopen jaar?

“Het komende jaar ga ik nog werken in het restaurant waar ik werk om geld te sparen. Met pauzes om duikcursussen te volgen en vrijwilligerswerk in marine conservation te doen. En dan begin ik in september 2020 met de master mariene biologie in Wageningen. Dacht na het HBO dat mijn honger om te leren wel gestild was maar merkte als Sea Ranger dat ik toch nog te leergierig was. Ik wil me nog verder ontwikkelen en ga dus weer leren!”

Iedereen bij de Sea Ranger Service wenst Jorien heel veel succes met haar maritieme carrière!

Ga terug