Nieuw partnership voor offshore zeewier

19 nov 2019 | Sea Ranger Service

De Sea Ranger Service gaat samenwerken met Stichting Noordzeeboerderij om de ontwikkeling van offshore zeewiersector in de Noordzee te bevorderen. De nieuwe samenwerking werd aangekondigd tijdens de recente inhuldiging van ons nieuwe Sea Ranger schip SV Fantastiko en richt zich op het testen van de effectiviteit van zeilwerkschepen voor het onderhouden van offshore zeewier boerderijen, wat een schoon, duurzaam en kosteneffectief alternatief kan zijn voor het gebruik van motorschepen.

Tijdens een komende pilot gaan de Sea Rangers Stichting Noordzeeboerderij helpen met monitoring- en onderhoudswerkzaamheden in haar testfaciliteit van het North Sea Innovation Lab, dat zich op iets meer dan 5 zeemijl van de haven van Scheveningen bevindt. Stichting Noordzeeboerderij werkt sinds 2014 aan de ontwikkeling van een duurzame offshore zeewiersector in Nederland.

Koen van Swam, algemeen directeur van Noordzeeboerderij: “De vraag naar gezond en plantaardig voedsel, evenals naar hernieuwbare bronnen, neemt toe. Zeewier kan in deze vraag voorzien, omdat het een van de meest duurzame gewassen is om te groeien, voedzaam is en vele andere hernieuwbare toepassingen heeft.” Van brood tot kleding en biokunststof: zeewierteelt wordt gezien als een vitale bouwsteen van de nieuwe circulaire economie. “Deze samenwerking is een geweldig initiatief”, zegt Van Swam “omdat we duurzame monitoring kunnen gebruiken in ons offshore laboratorium. Daarom bundelen we onze krachten met Sea Ranger Service om te werken aan een duurzame offshore zeewiersector in Nederland.”

Voor de Sea Ranger Service is de nieuwe samenwerking een nieuwe stap in de technische validatie van de verscheidenheid aan offshore-taken die de Sea Rangers en hun speciale zeilwerkschepen effectief kunnen uitvoeren. Oprichter van de Sea Ranger Service, Wietse van der Werf, is enthousiast: “Noorzeeboerderij zijn pioniers, gericht op het verkrijgen van zeewierproductie, wat een gezond alternatief is met weinig impact voor intensieve landbouw, opgeschaald in de Noordzee. We zijn trots dat de Sea Rangers hun rol kunnen spelen in deze innovatie.”

Ga terug