Terugblik op een productief 2019

31 dec 2019 | Sea Ranger Service

De Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt zei ooit: “Om een ​​haven te bereiken, moeten we varen – Varen, niet voor anker gaan. Varen, niet driften.” Het is een geschikte quote om het afgelopen jaar voor de Sea Ranger Service te beschrijven. Het was ons jaar van doen, ontwikkelen en vooral: van varen. 2019 was het eerste jaar dat we koers zetten naar de Noordzee en onze offshore-werkzaamheden. We hebben een groeiende aandacht voor ons werk ervaren bij het publiek, investeerders en potentiële nieuwe klanten. We kijken terug op een jaar van pilot projecten op zee waarbij onze aanpak is gevalideerd en uit naar een nieuw jaar van groei en kansen.

Een jaar op zee
Met ons eerste volledige jaar varen op zee was 2019 onze kans om het Sea Ranger-model te bewijzen. De Sea Rangers werden ingezet voor verschillende projecten en taken. Het hele jaar door is er plastic onderzoek gedaan, bijna dagelijks toen het schip op zee was. Met een net gemaakt door de Belgische Sea Ranger Cedric van Overstraeten zijn monsters van microplastics genomen die door onderzoekers van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek (NIOZ) worden geanalyseerd. Daarnaast worden dagelijkse weerwaarnemingen vastgelegd in de interne weermodellen van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI). Op een kleine manier komt het dagelijkse weerbericht rechtstreeks van het Sea Ranger-schip.

Een ander nieuw project dat in juli 2019 van start is gegaan, is het monitoren van het maritieme erfgoed langs de Nederlandse kust. Het toenemende aantal illegale bergingen van items uit beschermde wrakken is een probleem dat de Sea Rangers graag willen helpen bestrijden. Een aantal eerste vaarten werden uitgevoerd, in de hoop het werk uit te breiden met een volledig proefproject in 2020. In november kondigde de Sea Ranger Service een nieuwe samenwerking met Stichting Noordzeeboerderij aan. In het nieuwe jaar zal meer aandacht worden besteed aan het uitvoeren van lichte onderhoudswerkzaamheden aan locaties voor zeewierteelt op de Noordzee. 2019 was het jaar waarin de Sea Rangers hebben bewezen dat ze in 2020 hun werk verder kunnen uitbreiden.

Nieuw schip gepresenteerd
Na 12 maanden op het zeilschip Tooluka te hebben gevaren, zijn de Sea Rangers overgestapt op een groter schip. De SV Fantastiko is op 2 november gepresenteerd als het nieuwe Sea Ranger schip. Het nieuwe schip heeft grotere operationele mogelijkheden voor het lanceren van drones (UAV’s) en onderwatercamera’s (ROV’s) waarmee de Sea Rangers in 2020 meer zullen werken. Het geografische werkgebied zal ook worden uitgebreid met het Doggersbank-gebied en andere gebieden verder offshore in de planning voor 2020. De Sea Ranger Service wil de eigenaar van de Tooluka, Eef Willems, bedanken voor haar blijvende steun voor de Sea Rangers en het potentieel van wat zeilschepen verder kunnen dan alleen zeilen voor plezier of sport. “Zonder haar aanvankelijke vertrouwen en enthousiasme voor onze visie op het gebruik van zeiltechnologie voor offshore-werk, is het programma misschien nooit van de grond gekomen”, benadrukt Wietse van der Werf, oprichter van de Sea Ranger Service.

Groeistrategie
Om de volgende groeifasen te plannen, nam de Sea Ranger Service deel aan het DELA Accelerator programma, georganiseerd door IKEA Social Entrepreneurship en het sociaal ondernemers netwerk Ashoka. In de afgelopen 10 maanden coördineerde algemeen directeur Effie Baert de inspanningen om de veranderings- en groeistrategie voor de Sea Ranger aanpak te ontwikkelingen. Het opschalen naar andere landen en er voor zorgen dat innovatieve aspecten van het model door andere (maritieme) bedrijven worden overgenomen is de focus voor het creëren van grotere impact. De strategie is nog in ontwikkeling en zal naar verwachting in 2020 worden gepubliceerd.

Partnerships
Met de steun van meer dan 30 partners is de Sea Ranger Service in 2016 gelanceerd en uitgegroeid tot het bedrijf dat het nu is. Als een van de hoofdsprekers op het 45-jarig bestaan ​​van de Rabobank Foundation benadrukte Wietse van der Werf, oprichter van de Sea Ranger Service, het belang van de financiële steun die de Rabobank Foundation de Sea Ranger Service in een vroeg stadium aanbood. Stichting DOEN bleef ook in 2019 de Sea Ranger Service steunen. De organisatie wil haar dankbaarheid uitspreken aan zowel de Rabobank Foundation als Stichting DOEN voor hun voortdurende steun aan het programma. Lush Charity Pot bleef ook geld inzamelen voor de Sea Rangers, inclusief tijdens een recent evenement in een van de winkels van Lush. PwC Nederland werd verwelkomd als een nieuwe partner nadat ze pro bono consultancy-uren hadden aangeboden om te helpen bij eventuele fiscale en juridische kwesties die voortvloeien uit de voortdurende groei van het Sea Ranger bedrijf. Verdere waardering gaat uit naar Willemsoord BVZeezeilschool ScheveningenSTC-KNRM en Mirko Hoette voor hun voortdurende inspanningen ter ondersteuning van de missie van Sea Rangers.

Erkenning
In april 2019 ontving de Sea Ranger Service de Erepenning van Verdienste voor de Zeilende Beroepsvaart van de Enkhuizer Zeevaartschool (EZS). EZS-directeur Cosmo Wassenaar prees de Sea Ranger-aanpak waarbij jongvolwassenen op de proef worden gesteld tijdens bootcamps van 5 weken zodat twaalf Sea Rangers kunnen worden geselecteerd voor een tijdelijk contract aan boord van een varend werkschip. Wassenaar benadrukte de Sea Ranger Service als onderdeel van een veelbelovende toekomst voor de zeilende beroepsvaart. Oprichter van de Sea Ranger Service, Wietse van der Werf, ontving in oktober 2019 het Summit Fellowship, waarmee een invloedrijk netwerk van investeerders en gelijkgestemde ondernemers toegankelijk wordt om de verdere groei van de Sea Ranger missie te ondersteunen.

Vooruit kijken
Na het ondertekenen van de Green Deal met de Nederlandse overheid in december 2018 en het voorbereiden en lanceren van onze operationele service in 2019, zullen de Sea Rangers in het nieuwe jaar steeds meer verschillende taken op zee uitvoeren. Van der Werf: “2020 wordt het jaar waarin we het volledige potentieel van het Sea Ranger-schip kunnen testen en onze activiteiten uitbreiden met alle soorten monitoring-, metings- en onderzoekstaken.” De grotere visie voor 2020 is om een ​​bredere strategie te presenteren voor hoe Sea Rangers een belangrijke rol zullen spelen bij het meetbaar verbeteren van duurzaam gebruik van de oceanen en deze impact opschalen naar andere landen in Europa.

Ten slotte gaat dankbaarheid uit naar de investeerders die zich bij het Sea Ranger Service team hebben gevoegd op hun ondernemende reis en zonder wiens steun de missie niet zou zijn gerealiseerd. De Sea Rangers kijken ernaar uit u aan boord te mogen blijven verwelkomen in het nieuwe jaar. We blijven op koers!

Ga terug