Wat doen die Sea Rangers nou precies?

01 Jul 2020 |

Sea Rangers varen op een zeilschip met als doel het beschermen en onderhouden van natuurgebieden op zee. Zover was je misschien al. Maar wat doen we nou eigenlijk precies op dat schip om dit in de praktijk te brengen? Wat doen de Sea Rangers dagelijks? Dat is een vraag die ik heel vaak krijg van vrienden, familie en andere mensen waar ik mee spreek. 

Als Sea Ranger ben je eigenlijk twee dingen. Je bent onderdeel van een crew aan boord van een schip, je werkt aan opdrachten en projecten met als doel het beschermen en verbeteren van het zeelandschap. Sea Rangers leren zeilen, navigeren en moeten alles weten over het schip en veilig werken aan boord. Bemanning zijn op een zeilschip is al een fulltime taak op zich. Het leven aan boord gaat altijd door, er moeten altijd iemand paraat staan en als er iets gebeurt moet er snel geschakeld kunnen worden. Als de wind opeens opsteekt en de zeilen moeten gereefd (verkleind) worden dan kun je niet nog even snel je thee opdrinken of de opdracht uitvoeren waarmee je mee bezig was. Veiligheid staat altijd voorop. 

Daarnaast is er het werk wat we doen voor het beschermen en regenereren van natuur op zee. Dit doen we door samen te werken met de overheid en verschillende opdrachtgevers. In december 2018 tekende Carola Schouten, de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Wietse van der Werf, de oprichter van Sea Ranger Service (mijn werkgever), de Green Deal Sea Ranger Service. Het is een overeenkomst waarin we de ruimte krijgen om te onderzoeken welke taken op gebied van duurzame voedsel- en energie transitie uitgevoerd kunnen worden door de Sea Ranger Service. Dit is een tweejarige pilot. In het afgelopen jaar zijn we hierbinnen begonnen met een aantal opdrachten. 

Weermetingen voor het KNMI

Tweemaal per dag meten we de weersomstandigheden op de plek waar we op dat moment zijn. Dit verwerken we in een daarvoor speciaal ontworpen computerprogramma en sturen dit op naar het KNMI. Omdat we vaak op zee zijn en steeds op andere plekken waar andere schepen misschien niet vaak komen is dit waardevolle informatie voor het KNMI. 

Plastisphere onderzoek voor het NIOZ

Iedere dag verzamelen we één of twee samples microplastic met een hiervoor speciaal ontworpen sleepnet. Het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) onderzoekt welke organismen leven op deze plastic samples. Zij kijken hierbij naar DNA dat zich op het plastic bevindt en eventueel door het plastic aangetast wordt. 

Inspectie beschermde scheepswrakken 

Voor de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed (OIE) inspecteren we periodiek verschillende wraklocaties. Sommige wrakken vallen onder dezelfde wetgeving die rijksmonumenten ook beschermt. We onderzoeken verdachte situaties rond deze waardevolle scheepswrak locaties en maken hiervan melding aan de inspectie. 

Robot ontwikkeling voor TU Delft

Samen met een team studenten van de TU Delft werken we aan het ontwikkelen van een speciale onderwaterrobot genaamd de LOBSTER. Deze relatief kleine autonome robot kan de zeebodem snel bereiken om foto’s te nemen en metingen uit te voeren. Daarna stijgt de robot automatisch naar het wateroppervlakte. De innovatieve robot is een potentiële wereldprimeur voor modern bodemonderzoek. 

Aan de slag voor zeewierteelt

In november 2019 zijn we een samenwerking aangegaan met Stichting Noordzeeboerderij om te kijken hoe we zeilende werkschepen in kunnen zetten voor het onderhouden van offshore zeewierboerderijen. Februari dit jaar hebben we met succes de eerste zeewier pilot hiervoor uitgevoerd waarbij we met een ROV (onderwatercamera) visuele inspecties hebben uitgevoerd.

Daarnaast zijn er een aantal samenwerkingen waar op dit moment nog opdrachten voor geformuleerd worden. Over deze samenwerkingen kan ik nu helaas nog niets zeggen. Ons hoofddoel is het beschermen en onderhouden van natuurgebieden op zee. Met verschillende partijen zijn we druk aan het onderzoeken hoe we dit het best in de praktijk kunnen brengen met ons schip. Juist daarom zijn die pilots en de opdrachten die we nu doen zo belangrijk!

In het volgende blog vertel ik je over mijn eerste kennismaking met de Sea Ranger Service, waarom ik me heb opgegeven en de strenge selectieprocedure tijdens het Sea Ranger Bootcamp.

Ga terug