Van manusje van alles naar Sea Ranger

10 Jul 2020 |

Nadat ik mijn studie bouwkunde had afgerond had ik geen idee wat ik wilde doen. Wat ik wel wist is dat ik niet uren achter de computer wilde zitten tekenen. Ik wilde iets actiefs doen, buiten in de natuur en het liefst ook voor de natuur. In die tijd had ik een heleboel verschillende baantjes. Ik werkte in een cadeauwinkel, ik deed schoonmaakwerk en werkte als hostess bij evenementen en congressen. Ondertussen zocht ik steeds verder naar een baan die aan mijn wensen voldeed. 

Het was mijn vader die de tip gaf over het werk als Sea Ranger. Hij luistert altijd naar de radio en toen hij thuiskwam zei hij: ‘Nais, ik heb iets op de radio gehoord en dat lijkt me wel iets voor jou. Er is een nieuw bedrijf dat natuur op zee gaat beschermen vanaf een zeilschip, als een soort boswachters op zee en ze zoeken mensen! Er is een bootcamp waar je je voor kunt opgeven en als je wordt toegelaten kun je van alles leren. Zeezeilen, duiken, marine biologie, ehbo, echt vanalles! De training wordt gegeven door marine veteranen.’

Direct ging ik naar de website van de Sea Ranger Service. En inderdaad. Dit was mijn droombaan. Het leek me geweldig om op deze manier nieuwe mensen te leren kennen, nieuwe ervaringen op te doen en bezig te zijn met de natuur. Ik las over het bootcamp, hoe je wordt uitgedaagd op verschillende vlakken en een hoop leert. Aan het einde van de bootcamp blijven er 12 kandidaten over die uiteindelijk als Sea Ranger aan de slag gaan. Ik zocht naar het formulier om me in te schrijven, maar ik was te laat! Ik kon me alleen maar opgeven als reserve kandidaat. Teleurgesteld sloeg ik mijn laptop dicht. Ik wacht wel tot volgend jaar.

Het bleef in mijn hoofd spoken. Ik wilde werken op een zeilschip, dus schreef ik me de volgende morgen in voor de reservelijst. Een paar dagen later kreeg ik een bericht terug om een test in te vullen. ‘Yes, weer een stapje verder.’  Daarna volgde er een belafspraak en uiteindelijk werd ik uitgenodigd voor de fysieke selectiedag. Ik was enorm zenuwachtig voor die test die bestond uit verschillende sport tests en samenwerkingsopdrachten. Nu was het wachten op de uitslag.

Een paar weken later kwam het telefoontje: Ik was door! Dat had ik echt nooit verwacht. Dit blije ei ging meteen kijken wat ze kon doen om zich voor te bereiden. Ik ging meer sporten om fitter te worden en probeerde bij elkaar te zoeken wat ik allemaal nodig had om het bootcamp te kunnen overleven: regenkleding, dikke truien, sportkleding, goede loopschoenen etc. Ik was er klaar voor! 

Dus voor iedereen die twijfelt om zich op te geven en denkt, dit gaat vast nooit gebeuren: Gewoon doen! Je weet maar nooit hoe het loopt.

Ben je benieuwd naar het vervolg hiervan? In het volgende blog vertel ik hoe ik het Sea Ranger Bootcamp heb ervaren. Hou de website in de gaten!

Ga terug