Sea Ranger in training: junior Sea Ranger Vera vertelt

22 feb 2021 |

Aan de slag gaan als Sea Ranger doe je niet zomaar. De eerste drie maanden bestaan uit intense training om goed en vooral veilig te kunnen werken aan boord. Vera vertelt over haar eerste maand als junior Sea Ranger. 

Zeilen is voor jou eigenlijk niets nieuws hè? Is het de reden dat je Sea Ranger wilde worden? 

Klopt, sinds mijn vierde zeil ik met mijn ouders mee door Friesland en de Waddenzee en inmiddels heb ik nu al acht jaar een eigen bootje. Uit passie voor zeilen ben ik scheepsbouwkunde gaan studeren. Daarna heb ik vele traditionele zeilschepen bewonderd als surveyor. Ik wilde graag iets voor de natuur doen in combinatie met mijn achtergrond. Sea Ranger worden is de reden dat ik van varen mijn werk wilde maken! De afwisseling van intensief leven aan boord met twee weken vrije tijd komt mij nu goed uit.

Hoe heb je de eerste wacht aan boord van het schip ervaren?

De ‘onboarding’ was erg leuk! Hier maakten we kennis met het hele team en het bedrijf. Daarna ging ik met mijn wacht meteen een week aan boord. We hebben kennis gemaakt met het schip en een introductie gehad van de manier van werken aan boord. De eerste zeildag was heerlijk en als junior Sea Rangers kregen we al snel de taak zelfstandig de zeilmanoeuvres te organiseren. Vol enthousiasme maakten we ons de volgende dag klaar voor een nieuwe dag op zee, maar de motor bleek stuk. Na een diepe teleurstelling bleven we positief en gingen we bezig met alles wat wél mogelijk was! Zeiltheorie les, knopen en onderhoud aan het schip. Binnenkort moeten we ons vaarbewijs al halen dus die lessen kwamen goed van pas.

Wat houd dat in, leren aan boord van het schip?

Door het aan boord zijn in een team leer je al erg veel: zeilen, veiligheid, ordelijk schip en discipline hoort er iedere dag bij. Daarnaast is iedereen afwisselend verantwoordelijk voor een onderdeel van het schip, zo heb je één ding waar je je op kunt focussen en is er ruimte voor persoonlijke begeleiding. Sommige onderdelen worden benadrukt en daar wordt dan een les over georganiseerd, zoals het thema veiligheid. Vaak wordt theorie afgewisseld met praktijk. Binnenkort zullen we ook een basic safety training bij het STC-KNRM volgen, een praktische cursus waarin we leren hoe we op zee kunnen overleven, mocht er een keer iets serieus mis gaan.

Junior Sea Rangers krijgen een takenboek om alles te leren over vaktechniek en persoonlijke ontwikkeling. In het takenboek komen onder andere de volgende onderwerpen aanbod: Het werksysteem aan boord, zeilen, veiligheid, motortechniek, ordelijk schip, discipline, storytelling, media training, fitheidstest en toekomstvisie en nog een hele hoop meer. Wat heb je tot nu toe gedaan?

We hebben artikelen gelezen over verschillende thema’s zoals beschermde zeegebieden, klimaat en energie, visserij, zeegras en cultureel erfgoed. We hebben, door over één van deze artikelen een verhaal te vertellen aan de rest van de bemanning, geleerd hoe je structuur brengt in je verhaal. Voor veel van ons wat dit leerzaam want net als sommige anderen begin ik mijn verhaal graag met het hoogtepunt.

Hoe zit het met de de fysieke training?

De eerste fitheidstest zit eraan te komen. De sit-ups en de push-ups zitten er inmiddels wel in. Tijdens het bootcamp had ik mijn knie geblesseerd dus ik moet het hardlopen weer een beetje opbouwen, dat maakt zo’n fitheidstest toch spannend. De eerste week aan boord hebben we drie keer gesport. Erg leuk dat we dat met zijn allen doen.

Waar kijk je het meest naar uit het komende jaar? 

Ik kijk het meest uit naar het echt aan de slag gaan, er naar toe te werken alles te kunnen wat een Sea Ranger een Sea Ranger maakt. Het werken in teamverband, zowel aan boord als met de hele Sea Ranger Service. Het zeilen, het schip leren kennen en opdrachten uitvoeren die leiden tot een gezondere Noordzee.

Ga terug