Sea Ranger Service ontvangt sociale accreditatie

20 mrt 2022 | Dan Benham


De Sea Ranger Service heeft een certificering voor sociale ondernemingen gekregen en is nu te vinden in het Code Sociale Ondernemingen register, een initiatief van sociaal financiers waaronder Stichting DOEN en de Rabobank Foundation. De Code wordt uitgereikt aan sociaal ondernemingen als accreditatie voor bestuursstructuren en werkmethoden die directe sociale en ecologische impact dienen.

De Code Sociale Ondernemingen is in 2017 geïnitieerd door Nederlandse sociale financiers en is gebaseerd op principes die impact-first sociaal ondernemerschap erkennen. Het hanteert een reeks strikte criteria waaraan leden zich moeten houden en een rigoureus aanvraagproces voordat deelname kan worden overwogen. Opname van de Sea Ranger Service in het register van de Code of Sociale Ondernemingen is een validatie dat het bedrijf zo is gestructureerd en gerund dat het gegarandeerd werkt aan het bereiken van positieve impact.

Alles wat we doen is om impact te behalen. Deze certificering helpt ons om duidelijk te maken hoe alle verschillende aspecten van ons werk elkaar versterken om onze ambitieuze missie te bereiken.

Effie Baert, Chief Development Officer

Effie Baert, Chief Development Officer bij de Sea Ranger Service, en instrumenteel voor onze succesvolle toelating tot de Code of Social Enterprises, legt uit over de belangrijkste principes van de Code of Social Enterprises, over het proces dat de organisatie heeft doorlopen om te worden opgenomen.

De Code is gebaseerd op vijf kernprincipes: missie, stakeholders, financiën, implementatie en transparantie. In dit artikel leggen we deze principes kort uit.

Missie. Dit principe garandeert dat de sociale onderneming een ‘impact first’-mentaliteit heeft en dat er meetbare doelen worden nagestreefd. De doelen bij de Sea Ranger Service zijn duidelijk: tegen 2040 een miljoen hectare oceaanbiodiversiteit herstellen en 20.000 jonge mensen opleiden voor een maritieme carrière. We houden altijd onze missie in gedachten bij het plannen van projecten, het bepalen van de strategie en het verder ontwikkelen van ons bedrijfsmodel. Het is de ruggengraat van wat we doen.

Stakeholders. Het identificeren van stakeholders, oftewel belanghebbenden, en hoe je met hen communiceert, is het tweede kernprincipe. Bij de Sea Ranger Service werken we samen met stakeholders uit verschillende sectoren, die vaak een heel ander werkveld hebben. Door raakvlakken te vinden met ongebruikelijke partners zijn we in staat om unieke resultaten te bereiken. We werken bijvoorbeeld samen met investeerders om de groei van ons bedrijf te starten en voort te zetten. We leveren offshore diensten voor verschillende opdrachtgevers en overheidsinstanties. We werken samen met onze partners om innovatieve wetenschappelijke oplossingen te leveren voor ons werk op zee. Bootcamp-deelnemers doen mee aan ons trainingsprogramma om zichzelf te ontwikkelen en Sea Rangers te worden. En natuurlijk ons ​​toegewijde team zonder wie al het bovenstaande niet mogelijk zou zijn. Last but not least is het mariene milieu onze grootste belanghebbende, net als toekomstige generaties die vertrouwen op onze acties van vandaag om een ​​betere toekomst voor morgen te realiseren.

Financiën. Omdat impact bereiken het eerste uitgangspunt is, is winst maken niet het hoofddoel van een sociale onderneming. Als zodanig is ons bestuursmodel zo opgezet dat winst terugvloeit in de organisatie en wordt ingezet voor het bereiken van onze missie. Gelukkig investeert een nieuw type belegger, bekend als impact beleggers, actief om een ​​positieve impact te bereiken, in plaats van op korte termijn winst te maken. Een groep van 20 investeerders heeft tot dusver de oprichting, ontwikkeling en groei van de Sea Ranger Service gefinancierd, waaronder fondsen voor sociale impact, rijke filantropen en particuliere investeerders. Deze community is nauw betrokken bij het kritisch volgen van het bedrijf en zorgt ervoor dat de juiste stappen worden gezet om gericht te blijven op het bereiken van de missie.

Transparantie. Alle sociale ondernemingen voeren als onderdeel van het register een actief informatiebeleid waarbij informatie vlot wordt gecommuniceerd, zowel intern in de organisatie als met de buitenwereld. Deze behoefte aan transparantie beperkt zich niet alleen tot financiële zaken. Alle aspecten, waaronder impact, governance en doelstellingen, worden aangemoedigd om open en eerlijk te worden gedeeld. Sommige organisaties vinden dit niveau van transparantie misschien een belemmering of zelfs iets dat moet worden vermeden, maar voor ons is het een kracht. Het helpt ons na te denken over, en te leren van, onze eerdere beslissingen en prestaties, en het helpt ook de andere organisaties in onze gemeenschap om te leren en te groeien.

Implementatie. Deel uitmaken van de Code Sociale Ondernemingen betekent een actief lid zijn van de gemeenschap. Alle ondernemingen worden aangemoedigd om proactief met elkaar te communiceren, constructieve begeleiding te bieden en elkaar in het algemeen te ondersteunen. Dit helpt de gemeenschap sterk te houden.

We zijn in goed gezelschap

Een deel van waar we erg naar uitkijken nu we deel uitmaken van dit register, is de mogelijkheid om andere gelijkgestemde mensen en organisaties te ontmoeten. Enkele van onze favorieten die we tot nu toe zijn tegengekomen zijn:

  • Starters 4 Communities die jonge professionals helpen opleiden tot sociaal ondernemers
  • Better Places, een reisorganisatie met een missie om toerisme duurzamer te maken
  • Im Power die peer-coaches vindt voor mensen die moeite hebben om een ​​baan te vinden
  • Werk Saam Beter die pleiten voor een inclusieve benadering van de arbeidsmarkt

Hoge normen om te handhaven

Een deel van wat dit register zo’n hoge standaard geeft, is dat de lat hoog ligt. Alleen omdat we zijn opgenomen, betekent niet dat we nu kunnen ontspannen. De komende jaren onderwerpen we ons aan het peer review-proces, wat betekent dat we onder de loep worden genomen door andere sociale ondernemingen binnen het register.

Dit is iets dat we verwelkomen, omdat we geloven dat een goede gemeenschap van open en eerlijke feedback en begeleiding ons alleen maar sterker zal maken.

Hier is nog een laatste woord van Effie Baert over het proces; “Het was erg interessant om het sollicitatieproces te doorlopen, omdat het ons aanmoedigde om diep in veel aspecten van de organisatie te duiken en duidelijk te maken waarom we precies een sociale onderneming zijn en als zodanig in het register thuishoren. Om alles wat we doen expliciet te maken rond het impact first-principe, heeft ons gesterkt om steeds duidelijker te worden in hoe alle aspecten van ons werk elkaar versterken om onze missie te bereiken.”

Het aantonen van de hoge normen waaraan we onszelf houden, is ook belangrijk voor ons bij de lancering van ons franchisingprogramma. Deze accreditatie toont het niveau waarop we willen dat alle nieuwe franchises presteren.

Ga terug