Nieuwe pilot richt zich op scheepsvervuiling

20 Jan 2023 | Dan Benham

De laatste jaren wordt een groeiend aantal incidenten op zee veroorzaakt door het incorrect vastzetten van containers op schepen. Dicht bij huis heeft de containerramp met de onder Panamese vlag varende MSC ZOE in 2019, tot grote milieuschade geleidt, waarbij meer dan 300 containers en hun inhoud in zee verloren gingen. De ramp bleek veroorzaakt te zijn door containers die niet goed waren vastgemaakt, het zogenaamde ‘sjorren’ van containers op vrachtschepen.

Drie jaar later zijn de gevolgen van de ramp met de MSC ZOE nog steeds zichtbaar in de natuur. Een van de containers bevatte zakken met kleine pallets, gebruikt voor de productie van plastic. Deze kleine deeltjes zijn nu overal in de duinlandschappen en op het wad rond de eilanden Terschelling en Vlieland terug te vinden zonder een effectieve manier ze op te ruimen. De deeltjes zullen de komende decennia blijven, het natuurlijke landschap verder vervuilen en gevolgen hebben voor dieren die het per ongeluk opeten.

Samenwerken met de overheid

Om te onderzoeken of drones effectief ingezet kunnen worden om nieuwe dit soort incidenten in de toekomst te voorkomen, is in 2022 een pilot uitgevoerd door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de Sea Ranger Service. Het doel van de samenwerking is om de effectieve inzet van drones vanaf het Sea Ranger Service schip te onderzoeken om zo vast te kunnen stellen of containers op vrachtschepen goed zijn vastgesjord. De Sea Ranger Service heeft een groot aanpassingsvermogen om vanaf haar lage-emissie schip drones in te zetten. In dit geval heeft een op maat gemaakt droneplatform de droneinspecties vanaf het schip mogelijk gemaakt.

Het Sea Ranger Service schip is voor de pilot uitgerust met een volle bemanning van Sea Rangers en een getrainde dronepiloot van de ILT heeft aan boord gevlogen om het toezicht op inkomende en uitgaande schepen bij havens te vergroten, inclusief de Rotterdamse haven: een van de grootste industriehavens ter wereld.

Jan van den Bos, inspecteur-generaal bij de inspectie ILT, vertelt waarom hij enthousiast is over de samenwerking: “We werken graag samen met de Sea Rangers. Ten eerste omdat het een kans is voor jonge mensen om hun maritieme carrière een vliegende start te geven, en aan de andere kant is het een kans om meer plaatsen te hebben om vanuit te kijken, waardoor ons toezicht in wezen wordt verbeterd en effectiever wordt. Het biedt ons meer ogen en oren op zee. In die zin snijdt het mes aan twee kanten.”

Blik op de toekomst

Met nieuwe samenwerkingen, zoals met de Inspectie Leefomgeving en Transport, werkt de Sea Ranger Service om maritieme innovaties voor het behoud van de oceanen, te versnellen.

Ook Sea Rangers zijn blij met het gebruik van drones vanaf het schip. Sea Ranger Nina Hubers: “We hebben een drone aan boord van ons Sea Ranger Service schip en het is echt fantastisch om ermee te kunnen vliegen. Het geeft ons een beter overzicht van wat er om ons heen gebeurt op zee.”

Wietse van der Werf, oprichter en CEO van de Sea Ranger Service: “We zijn erg trots dat de Sea Rangers kunnen worden ingezet om de inspectie ILT te ondersteunen bij droneinspecties. Het zorgt ervoor dat we jongeren actief kunnen betrekken bij het bereiken van betere veiligheid en natuurbehoud op zee.”

Ga terug