Uitdagende selectie Bootcamp voor nieuwe Sea Rangers

03 apr 2023 | Dan Benham

Nu maart ten einde loopt, loopt ook onze recente succesvolle Sea Ranger Bootcamp, de jaarlijkse selectieronde voor nieuwe Sea Rangers, ten einde. Een groep jonge rekruten trotseerde de woelige wateren van de Noordzee en het natte winterweer om het rigoureuze proces te doorlopen in de hoop een plaats op het Sea Ranger Service schip veilig te stellen.

Zeebenen

Deze vierde editie van het Sea Ranger Bootcamp, behoudt de reputatie als een uitdagend maar leuk selectieproces voor nieuwe Sea Rangers. Een eerste deel van het bootcamp vond plaats op zee, waarin de deelnemers een dag lang koers zetten naar de Noordzee. Je hoeft niet al een ervaren zeiler te zijn. In plaats daarvan wordt er tijdens het werk op zee veel geleerd en is het vermogen om met de beweging van het schip mee te gaan het allerbelangrijkste. Simpel gezegd: heb je een beetje zeebenen?

Het tweede deel op het land duurt 8 dagen en iedereen verblijft ter plaatse tijdens deze periode, onder begeleiding van oud-militairen die het programma leiden. Enkele van de fysieke activiteiten van dit jaar waren het bouwen van vlotten, klimmen, kanoën en het aanleren van andere overlevingsvaardigheden. Dit test fysieke en mentale kracht, vastberadenheid en verantwoordelijkheid binnen een team.

Over haar ervaring tijdens de Bootcamp van dit jaar zei Julia, een van de deelnemers: “Het is zwaar geweest, ze hebben ons veel laten doorstaan, maar het geeft ook voldoening. Je wordt fysiek veel uitgedaagd, en dan ook mentaal, maar dat komt goed uit want er is veel ondersteuning van het Bootcamp team. Zonder hen zou ik dit niet kunnen.”

Hoewel het lijkt alsof de vaardigheden die nodig zijn om wekenlang op een schip te werken, vooral fysieke vaardigheden zijn, is een sterke mentaliteit ook een noodzakelijke vereiste. Aanvullende activiteiten zetten de deelnemers aan tot teambuilding, mentale stressactiviteiten en vertrouwensoefeningen.

Bart, een andere Sea Ranger rekruut, legt uit hoe hij zich voelde tijdens de Bootcamp: “Ik heb veel geleerd van de Bootcamp ervaring. Er werden veel verschillende aspecten van samenwerken geoefend. Ik ervoer fysieke dieptepunten, dat leerde me dat ik veel langer kan doorgaan dan ik dacht. Op de eerste dag kom je samen met volslagen vreemden en na twee dagen voelt het al alsof je die mensen al jaren kent.”

Rode touwen

Tijdens het Bootcamp dragen de de deelnemers een rood touw over hun schouder. Dit multifunctionele item is essentieel tijdens de intense werkweek.

Tariq, een van de deelnemers van dit jaar, legt het doel uit. “Tijdens de Bootcamp komt het touw in zoveel situaties van pas. Als we midden in een activiteit zitten en we moeten iets vastmaken, dan hebben we altijd iets bij de hand dat we kunnen gebruiken. We moeten ook leren om verschillende knopen te leggen om op het schip te werken, dus dit touw is hier voor ons om mee te oefenen wanneer we even de tijd hebben.

Zin om zelf mee te doen aan het Bootcamp? Denk je dat je het in je hebt om een Sea Ranger te worden? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief en we houden u op de hoogte van de aankomende deadlines voor aanmelding.

Ga terug