Financiering rond voor bouw nieuw Sea Ranger schip

01 mei 2023 | Dan Benham

De bouw van een nieuw Sea Ranger Service schip heeft groen licht gekregen nadat drie investeerders hebben bevestigd dat zij de werkzaamheden zullen financieren. Het nieuwe schip zal naar verwachting begin 2024 operationeel zijn. 

Net als het huidige Sea Ranger Service schip is het doel van de inzet om de Nederlandse en Britse overheden te assisteren bij beheeractiviteiten in de Noordzee en de Britse wateren. Daarnaast zal het schip ingezet worden voor klimaatmitigatie en bevordering van biodiversiteit, zoals het aanplanten van zeegras. Het nieuwe schip is een grote stap voor de Sea Ranger Service, waarmee de aanpak voor het behoud van de oceaan en de opleiding van jonge mensen naar andere delen van Europa wordt uitgerold.

De bouw zal plaatsvinden op een scheepswerf nabij de haven van Rotterdam. Het innovatieve schip, een duurzaam werkschip van 24 meter, zal voornamelijk zeilend ingezet worden. Dit maakt het een vaartuig met een zeer lage uitstoot en een goedkoop alternatief voor het leveren van offshore diensten.

Onze partners

De financiering van het schip is verzorgd door Triodos Sustainable Finance Foundation, een stichting beheerd door Triodos Regenerative Money Centre (TRMC), NESEC Ship Finance en het Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland (PDENH). De investeerders zijn ongebruikelijke financiers, aangezien ze doorgaans niet betrokken zijn bij scheepsfinanciering en/of investeringen met sociale impact.

Wat de financieringsopzet daarnaast uniek maakt, is dat het bedrijfsmodel van de Sea Ranger Service hiermee verder wordt gevalideerd. Hiermee kunnen investeringsfondsen en maritieme sector financiers impact maken op een schone zee en biodiversiteit, waar dit tot nu toe primair gefinancierd werd door overheidssubsidies of filantropisch geld.

Voor sommige investeerders is het project een primeur gebleken, aangezien Triodos Regenerative Money Centre en PDENH nog nooit eerder in een scheepsbouwproject hebben geïnvesteerd. Over de redenering achter deze beslissing, zegt Thomas Ticheloven, Investment Manager bij PDENH;

“Wat ons zo aantrok is de absolute noodzaak voor fossielvrije maritieme activiteiten. De Sea Ranger Service omvat de sterke combinatie van een duurzame aanpak, sociale impact maken en ook het voortouw nemen in een nieuwe markt. Dat maakt het voor ons erg aantrekkelijk.”

Sea Ranger Service oprichter en CEO Wietse van der Werf benadrukt de noodzaak voor het nieuwe schip;

“We zijn zeer verheugd deze financiering aan te kondigen. Door overheidscontracten die we de afgelopen jaren hebben uitgevoerd, hebben we laten zien dat er een behoefte is aan de inzet van Sea Rangers voor duurzaam beheer van de Noordzee. Er is een groeiende markt om de effecten van klimaatverandering op onze zeeën te meten en de biodiversiteit te helpen herstellen.” 

We kijken ernaar uit om meer nieuws te delen over de bouw van ons nieuwe schip. Houdt onze sociale kanalen in de gaten voor updates over de voortgang van de bouw.

Ga terug