Maak kennis met de Sea Rangers van 2023

05 Jun 2023 | Dan Benham

De afgelopen weken heeft een nieuwe groep Sea Rangers hun eerste diensten op het schip gedraaid. We hebben een aantal van hen gevraagd hoe ze wennen aan het leven aan boord en om te horen wat ze hebben geleerd.

Basistraining

Voordat ze beginnen met zeilen en op zee te werken, volgen Sea Rangers een basisveiligheidstraining op een trainingsfaciliteit aan land. Hun training omvat alles van eerste hulp, man-overboord procedures, brandveiligheid en -controle en andere voorzorgsmaatregelen in geval van nood op het schip. Een van de tofste onderdelen van deze fase zijn de reddingsoefeningen die worden gedaan in een zwembad dat een storm nabootst. Bart Maarsen, een Sea Ranger van de klasse 2023 legt deze oefening uit:

“Iedereen die op zee werkt, moet deze opleiding volgen. Het doel van de zwemoefening was om te oefenen met het verlaten van een schip bij zwaar weer. We moesten een overlevingspak dragen en meerdere keren in het water springen. In het water moesten we allemaal bij elkaar komen om warm te blijven. Ook moesten we een grote cirkel maken en water opspatten om beter zichtbaar te zijn voor vliegtuigen. De oefening was erg leuk om te doen en achteraf voelde ik me veiliger en beter voorbereid om op zee te gaan werken.”

Wonen op het schip

Elise, die voordat ze solliciteerde als Sea Ranger, leiderschap voor duurzame ontwikkeling studeerde, vindt het geweldig hoe ze nu op een meer praktische manier kan werken aan het behoud van de oceanen. Over haar eerste paar weken op het schip gesproken, zei ze het volgende:

“Het leven op het schip is fantastisch! De eerste week valt er zoveel te leren, inclusief de namen van alle apparatuur, hoe je dicht op elkaar samen met je mede-bemanningsleden kunt leven en hoe je voor 7 personen kunt koken in een compacte kombuis. We zijn allemaal begonnen met het leren van een soort dans die nodig is om in de kombuis om elkaar heen te bewegen en te schuifelen als we tegelijkertijd koken, afwassen, de afwas doen en de tafel dekken in de kleine ruimte.”

Een andere rekruut van dit jaar is Christa, die eerder land- en waterbeheer studeerde:

“Een van de dingen die ik het leukst en opmerkelijkst vind aan het leven op een schip, is hoe snel je een team vormt: zelfs met kleine alledaagse dingen help je elkaar, want dat moet ook wel als je in zo’n beperkte ruimte zit.”

Na vorig jaar bij ons te zijn begonnen als Sea Ranger, komt Mathieu de crew versterken, dit keer als Senior Sea Ranger. In deze nieuwe rol zal Mathieu zijn ervaring en begeleiding kunnen delen met Sea Rangers die dit jaar van start gaan. We vroegen Mathieu hoe hij dacht dat de nieuwe bemanning aan het wennen was:

“Het maakt me blij om te zien hoe de nieuwe Rangers zich in hun nieuwe leven op het schip nestelen, er hangt een goede sfeer en iedereen vindt zijn plaats in het team.”

Christa van Oorschot

Tijdens het ontdekken van het binnenwater vanuit de kano groeide mijn fascinatie voor het grotere water. Om van al die mooie waternatuur te kunnen blijven genieten zet ik mij graag in voor het behoud. Na mijn studie Internationaal Land en Waterbeheer in Wageningen mag ik nu het ruime sop verkennen met de Sea Ranger Service.

Marius Molenaar

Ik ben Marius en in mijn jeugd voelde ik mij altijd aangetrokken tot het water en natuur. Waar ik opgroeide was alle ruimte om dit te ontdekken en in mijn tienerjaren heb ik veel gezeild op het meertje in de buurt. Na het afronden van mijn studie Toegepaste Psychologie, waar ik afstudeerde op een duurzaamheid onderwerp, kwam ik via mijn vriendin in aan raking met de Sea Ranger Service. Ik was direct enthousiast om voor een organisatie te werken die drie van mijn interesses verbind.

Ise Grimm

Opgegroeid aan zee heb ik een enorme passie ontwikkeld voor de oceaan. Als net afgestudeerd Mariene Bioloog ben ik erg gemotiveerd om actief bij te dragen aan het beschermen van de oceaan d.m.v. onderzoek en conservatieprojecten. Samenwerken in een gemotiveerde groep mensen met een gericht doel, geeft mij enorm veel energie. De actieve deelname als Sea Ranger is daarom een perfecte volgende stap.

Elise Chalcraft

Ik ben geboren in het Verenigd Koninkrijk, maar woonde sinds mijn elfde in Zwitserland voordat ik naar de universiteit verhuisde in Nederland. Na mijn master Leiderschap voor Duurzame Ontwikkeling, was ik op zoek naar een meer praktische / actiegerichte organisatie die zich richtte op oceaanbehoud en duurzaamheid. Zo vond ik de Sea Ranger Service.

Ik vond mijn liefde voor zeilen tijdens het zeilen in de poolcirkel langs de Noorse kust, waar ik zwerfvuil opruimde van de afgelegen stranden. Ik hou van surfen, lindyhop dansen, warme chocolademelk drinken en boulderen. Als je me buiten niet kunt vinden, ben ik waarschijnlijk een kopje thee aan het zetten.

Giulia Kuhn

Giulia is als student Biologie en medisch laboratoriumonderzoek en als trainer van de jeugd opzoek naar de uitdaging in het onderzoeken en leren van nieuwe technieken. In het zeilen vind ik de rust en het harde werken ineen. Van jongs af aan altijd al gezeild en thuis gevoeld op het water. Lesgeven in het zeilen of atletiek is waar ik me het fijnst voel. Sea Rangers Service geeft mij een kans voor een ontwikkeling naar het echte leven en daarbij van een hobby een baan te maken.

Bart Maarsen

Ik ben Bart, voordat ik begon als Sea Ranger heb ik werktuigbouwkunde gestudeerd en een paar jaar gewerkt voor een warmteleverancier. Ik ben altijd al geïnteresseerd in zeilen, de zee en duurzaamheid. Met het werk voor de Sea Ranger service leer ik meer over al deze onderwerpen.

Julia Kuipers

Na mijn studie Culturele Antropologie in Nijmegen leek het mij leuk om meer praktische skills te leren. Door in de zomer op Terschelling te werken als lifeguard wist ik: ik wil werken in de buurt van de zee! Het werk dat de Sea Ranger Service doet spreekt mij erg aan omdat het een combinatie is van zeilen, buiten zijn, team work en bezig zijn met het bevorderen van een gezonde oceaan.

Roosje Lubrecht

Sea Ranger zijn voelt als een onderdeel op een zoektocht naar hoe. Ik het meest naar mijn idealen kan leven. In d afgelopen jaren heb ik op verschillende manieren aan een eerlijkere en ‘groenere’ wereld geprobeerd bij te dragen. Een van de dingen die ik ben gaan beseffen, is dat verandering voortkomt uit het zorgen voor je omgeving in een bredere zin. Voor elkaar zorgen en nauw samenwerken aan (duurzame)projecten, zoals dat binnen de Sea Ranger Service is, past hier voor mij bij. Een plek waar de grens tussen werk en leven vervaagt en het deelnemen aan het leven zelf meer in evenwicht is.

We zijn bemoedigd om te horen dat de bemanningsleden van ons schip enthousiast zijn om aan de slag te gaan met de opdrachten van dit jaar. Naarmate het zeilseizoen vordert, zullen we nog meer updates plaatsen over onze werkzaamheden op de Noordzee.

Ga terug