Sea Rangers bieden langdurige bescherming voor scheepswrakken

09 aug 2023 | Dan Benham

Deze maand hebben onze Sea Rangers voor het vijfde achtereenvolgende jaar beschermde scheepswrakken locaties in de Noordzee in de gaten gehouden. Net als in voorgaande jaren zijn onze Sea Rangers bij het monitoren van deze locaties op zoek naar activiteiten die deze kostbare locaties zou kunnen verstoren, zoals het illegaal bergen van historische artefacten, vissen zonder vergunning of iets anders dat de locaties zou kunnen beschadigen of de biodiversiteit, die deze wrakken ondersteunen, zou kunnen verstoren. Voor de Sea Ranger Service is dit het vijfde jaar dat we samenwerken met de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed om deze bijzondere locaties te bewaken en te beschermen, een prestatie waar we trots op zijn. 

Over ons werk op dit gebied zegt onze CEO en oprichter Wietse van der Werf het volgende; 

“We zijn blij te kunnen zeggen dat dit het vijfde jaar is dat we deze beschermde maritieme erfgoedlocaties monitoren. Met Sea Rangers op het water helpen we deze historische locaties te behouden voor toekomstige generaties.”

Hoe trekken scheepswrakken onderwater flora en fauna aan?

Naast de noodzaak om een aantal historische wrakken te beschermen als waardevol cultureel erfgoed, is er ook de noodzaak om de biodiversiteit onder water te behouden. De scheepswrakken vormen namelijk een veilige habitat voor onderwaterflora en -fauna. Sommige vormen van zeeleven geven de voorkeur aan vaste oppervlakken om op te groeien, zoals: verschillende soorten zeewieren, koralen en sponzen. Wrakken bieden de perfecte omgeving voor hen. Interessant is dat al deze soorten de gezonken structuren op een andere manier gebruiken om te overleven. Koralen zoals Zeeveren (Pennatulacea) hechten zich bijvoorbeeld vast aan de structuur van het wrak en strekken hun poliepen uit om plankton uit het water te vangen, terwijl sponzen afhankelijk zijn van het stromende water dat door kleine poriën gaat om kleine organismen en plankton uit het water te filteren, zodat ze voedingsstoffen krijgen. Om meer te lezen over het onderwaterleven, waaronder zeegras, lees een van onze andere recente artikelen.

Zodra deze groei van koralen en zeewieren op wrakken is begonnen, creëert dit een goede omgeving voor kleine onderwaterdieren zoals vissen, schaaldieren, mosselen en zeepokken die daar voedsel uithalen. De kleine, krappe ruimtes die scheepswrakken bieden, zorgen niet alleen voor voedsel, maar zijn ook een goede plek om te leven, voort te planten en te schuilen voor grotere roofdieren. Krabben, kreeften en zeepaardjes zijn vaak te vinden op wrakken in de Noordzee. Uit onderzoek over de hele Noordzee blijkt zelfs dat er minstens 200 diersoorten in deze wateren rond de wrakken leven. 

We hebben onze stuurman Josefien Krijgsman gevraagd naar haar gedachten over ons wrak monitoringprogramma en zij zei het volgende: 

“Voor mij is het belangrijkste van het behoud van de wrakken het ecosysteem in en rond het wrak. Er leven veel vissen, koralen en andere organismen. Het is een veilige haven voor hen en belangrijk is dat we er alleen naar kijken en het niet verstoord wordt.”

Onze bemanning aan het woord

Voor onze nieuwe Sea Rangers was dit de eerste opdracht waaraan ze hebben gewerkt sinds ze hun eerste training hebben afgerond. Over haar ervaring met het monitoren van wrakken zei Christa van Oorschot het volgende:

“Veel mensen realiseren zich niet dat er veel geschiedenis op de bodem van de zee ligt. Als Sea Rangers dragen we bij aan het behoud van deze geschiedenis, zodat we ervan blijven leren en het kunnen beschermen voor toekomstige generaties.”

Over de vooruitgang die de nieuwe Sea Rangers hebben geboekt tijdens deze periode, zei kapitein Jan-Willem Tetteroo het volgende;

“De afgelopen twee weken hebben de Sea Rangers veel geleerd en een zeer steile leercurve doorlopen. Het is geweldig om te zien dat ze nu in staat zijn om zelf de zeilen te zetten, te strijken en te verstellen zonder hulp nodig te hebben. Ik ben benieuwd naar de vooruitgang die ze zullen boeken tijdens onze volgende wacht samen.”

We kijken ernaar uit om te zien hoe de Sea Rangers de komende weken vorderen met hun werk op zee.

Ga terug